Återbruk har i allt större utsträckning blivit en central del av dagens miljödebatt. Inte enbart för att det minskar avfallet, utan också för att det bidrar till en hållbar ekonomi.
När vi talar om miljömässiga fördelar med återbruk kommer vi genast att tänka på minskningen av avfall. Varje gång vi återanvänder ett objekt minskar vi den mängd avfall som skickas till soptippen. Detta innebär inte bara mindre avfall, utan även minskad användning av deponiutrymme och mindre föroreningar i vår omgivning. Vidare bidrar återbruk till en begränsad användning av våra naturresurser. Istället för att ständigt bryta och extrahera nya råvaror kan vi bibehålla och uppskatta det vi redan har, vilket minskar skador från gruvdrift och skogsavverkning. Dessutom innebär produktion av nya varor ofta en stor mängd energi, ofta från fossila bränslen. Genom att återanvända minskar vi detta energibehov avsevärt.
Ekonomiskt sett innebär återbruk ofta besparingar för konsumenten. Att köpa begagnat eller återanvända saker man redan äger kan ofta vara mycket billigare än att alltid köpa nytt. Men det är inte bara konsumenterna som drar nytta av detta. Marknaden för återbruk växer och skapar därmed nya arbetstillfällen. Allt från återvinningscentraler till secondhand-butiker drar nytta av denna växande trend. Dessutom stimulerar behovet av att hitta sätt att återanvända material innovation och skapar nya affärsmöjligheter, vilket leder till ytterligare ekonomisk tillväxt.
Sammanfattningsvis är återbruk inte bara bra för vår planet, utan även för vår plånbok. Med de många miljömässiga och ekonomiska fördelarna är det inte svårt att förstå varför allt fler individer, företag och samhällen vänder sig till återbruk som ett hållbart och ekonomiskt alternativ.